> Met de stem van de minderheid naar meer solidariteit. | vzw Internationaal Comité

Met de stem van de minderheid naar meer solidariteit.

Foutmelding

Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in include_once() (line 295 of /home/users/A000848/icvzw.be/www.icvzw.be/sites/default/settings.php).

Met de stem van de minderheid naar meer solidariteit.

Het Internationaal Comité wordt drager van solidariteit in een workshop waarin ieders stem telt.

Op een winterse zaterdagochtend in Antwerpen staat  het team educatieve medewerkers van het Internationaal Comité paraat voor de ontvangst van zo’n 55 vrijwilligers. We verzamelen voor de gelegenheid in het auditorium van de Finale in de Boomgaardstraat.

Alle vrijwilligers van de lidverenigingen zijn uitgenodigd voor dit ontmoetingsmoment.  De bijeenkomst van 25 november draagt als titel “het IC als drager van solidariteit”.  De bedoeling is om heel concrete ideeën te sprokkelen voor solidariteitsacties in de nabije toekomst.

De titel is een analogie naar de benaming die een jong meisje uit een gezin vluchtelingen kreeg van een psychologe. Het meisje naaide in ontzettend schrijnende omstandigheden lappen poppetjes… voor àndere kinderen die nog in de oorlogsgebieden zaten. Door haar diepgewortelde zin voor empathie wordt het meisje aangeduid als “drager van solidariteit”.

Aan het team was gevraagd om deze dag op een originele manier te begeleiden. Dit hebben we gedaan, met een “check-in” en een “gesprek op voeten”. Een check-in is een manier om kennis te maken met je groep op zo’n manier dat iedereen naar elkaar luistert, zonder te discussiëren of te oordelen. Iedereen in de groep krijgt een warm welkom van de educatief medewerker.

Tijdens de check-in mag elke deelnemer reageren op de beelden van vluchtelingen vroeger en nu.  Verscheidene deelnemers kennen van heel nabij de benarde situatie van de vlucht. Anderen weten dat ouders of grootouders in België vroeger op de vlucht moesten slaan voor de Wereldoorlog. We zien het beeld van Vlaamse moeders met kinderen op de treinsporen in 1945. En het beeld van een vader met zijn gezin in de sneeuw in 2016, ergens bij een Europese grens. De zaal wordt stil als we in onze verbeelding een tocht door de kou maken, met pak en zak, vermoeide kinderen op de rug en een knorrende maag. In al die wanhoop weten we één ding zeker: morgen leven we in vrede. Morgen is er brood. Morgen moet het beter gaan dan vandaag.

Hier staan we even bij stil in ene kort gesprek: Hoe zijn wij zelf dragers van solidariteit?

En hoe kan onze organisatie nog meer drager worden van solidariteit? Hierover mag iedereen spontaan zijn of haar idee geven tijdens een “gesprek op voeten”. De naam zegt het al: we zitten niet stil, we gaan lopen in de zaal. Hierdoor kunnen  de ideeën stromen alsof het een lieve lust is. Als deelnemer kan je ergens voor of ergens tegen zijn. Dat laat je zien door achter de spreker te gaan staan. Heb je een heel ander idee, dan ga je ergens anders staan. Alle verschillende ideeën worden aangehoord, maar het is ook een plaats waar de stem van de minderheid naar boven kan komen. Daar zit namelijk heel veel wijsheid in er komt een waterval van creativiteit.

Dat hebben de vrijwilligers bewezen: er zijn ideeën naar boven gekomen om de inburgeringscursussen te verbeteren en om een solidariteitsmars te organiseren. Een ander voorstel is om met de jongere en de oudere generatie samen activiteiten op het getouw te zetten. Sommigen willen meteen een actie opzetten, anderen willen iets duurzaams uitwerken op lange termijn. Het leuke is dat iedereen actief heeft deelgenomen. Er werd spontaan vertaald in het Engels, het Frans, Berbers, Arabisch en het Russisch waar mogelijk. Ja, hier een daar hoorden we een woord Lingala of Pools … maar we durven niet met zekerheid zeggen of dat nog over de oefening ging.
Het is teveel om op te sommen, maar één ding weten we zeker: in de groep is er veel betrokkenheid om samen actie te ondernemen. Iedereen die wilde heeft z’n zegje kunnen doen en de spirit van de organisatie is aangewakkerd.

In het team zijn we alvast trots op de medewerking van alle vrijwilligers. Hartelijk dank en proficiat voor jullie inzet. Jullie zijn alvast waardige  “dragers van solidariteit”.

X