Verkiezingen 2024 in een notendop - Internationaal Comité

Nieuws

Hier vind je een overzicht van alle nieuwtjes van onze partners en verenigingen.

Volg ons!

Blijf op de hoogte van onze nieuws en activiteiten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Verkiezingen 2024 in een notendop

Banner_democratie.jpgmaandag, 27 mei 2024 17:39

Door Hakan Kiliç

In het straatbeeld duiken steeds panelen met politici op, wat duidt op het naderende verkiezingsjaar 2024! Dit jaar zullen we maar liefst vijf keer naar de stembus gaan. In juni stemmen we voor de Vlaamse, federale en Europese regering, en in oktober stemmen we voor onze gemeente of stad en de provincie. Dat is best bijzonder, meestal gebeurt dat niet allemaal in één jaar. Wat houden al deze verkiezingen in? We vatten het even voor je samen:

Op 9 juni 2024 gaan kiezers driemaal naar de stembus:

Europese verkiezingen:

Hier stemmen we voor het Europees Parlement, waar mensen uit alle 27 EU-landen worden gekozen. Ze helpen bij het maken van regels voor de EU en houden rekening met wat wij belangrijk vinden. Als je 16 jaar of ouder bent en de nationaliteit hebt van een EU-land, mag je stemmen. Maar je moet wel vóór 1 april 2024 ingeschreven staan in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister van een Belgische gemeente.

Vlaamse verkiezingen:

Hierbij kiezen kiezers vertegenwoordigers voor het Vlaams Parlement voor de komende vijf jaar. Deze verkiezingen zijn verplicht voor alle Vlamingen vanaf 18 jaar. Afhankelijk van de woonplaats in België nemen kiezers deel aan andere regionale verkiezingen, zoals het Waals Parlement, Brussels Parlement of Parlement van de Duitstalige Gemeenschap.

Federale verkiezingen:
Deze verkiezingen, ook wel de Belgische verkiezingen genoemd, zijn verplicht en worden om de vijf jaar gehouden.

 

Op 13 oktober mogen wij twee keer stemmen:

Gemeentelijke verkiezingen:
Deze vinden om de 6 jaar plaats en worden ook wel de lokale verkiezingen genoemd. Je stemt voor de leden van de gemeenteraad van jouw gemeente of stad. Hieruit worden later de burgemeester en schepenen gekozen.

Provinciale verkiezingen:

In België bestaan 10 provincies, voor elke provincie wordt een provincieraad gekozen. Natuurlijk kan je deze kiezen in de provincie waar je woont.  Zowel bij de gemeentelijke als de provinciale verkiezingen is er geen opkomstplicht of stemplicht, maar wel belangrijk dat je het recht om te stemmen volop benut. Niet-Belgen kunnen ook stemmen voor gemeentelijke en provinciale verkiezingen onder bepaalde voorwaarden:

EU-burgers moeten ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister van een Belgische gemeente vóór 1 augustus 2024 en minstens 18 jaar oud zijn op 13 oktober 2024.

Niet-EU-burgers moeten minstens vijf jaar in België wonen, 18 jaar oud zijn op de dag van de verkiezingen, een geldige verblijfstitel hebben, ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister van een Belgische gemeente vóór 31 juli 2024, en geregistreerd zijn op de kiezerslijst, wat vóór 1 augustus 2024 moet worden aangevraagd bij de gemeente van verblijf.

Meer info over de verkiezingen

Labels
Algemeen

« Terug

Sluiten